Kollektivavtalad pension – tjänstepension ITP, ITPK

Dina pengar när du går i pension. Med och utan kollektivavtal.

Skriv ut

Se vad du tjänar

Din månadslön
Antal barn under 17
Din ålder
Har du inkomstförsäkring?
Blir du av med jobbet gör en inkomstförsäkring att du kan få ut 80 procent av din tidigare lön. Försäkringen ingår ofta i medlemskapet om du är med i ett fackförbund.
Har du tjänstepension?
Om du har tjänstepension sätter din arbetsgivare varje månad av en summa till dig. Har din arbetsgivare kollektivavtal ingår tjänstepension alltid, men du kan ha tjänstepension även utan kollektivavtal.
Med kollektivavtalMed kollektivavtal
Utan kollektivavtalUtan kollektivavtal

Om ditt resultatDet här får du

 • Din pensionDin pension

  Din pension

  När du betalar skatt tjänar du också in pengar till din allmänna pension. Sambandet mellan arbete och pension är ganska enkelt – ju mer du arbetar, desto mer tjänar du in till din pension. Faktum är att nästan en femtedel av din lön – nästan 18,5 procent – sätts av i det som kallas allmän pension. 

  Tjänstepension fungerar annorlunda. Det fiffiga här är att du tjänar in tjänstepension på hela din lön – oavsett hur hög den är. För så funkar inte den allmänna pensionen. Där finns det ett tak på 44 892 kronor i månaden. Högre lön än så leder inte högre allmän pension. Men i tjänstepensionen finns det inget tak, och du får tjänstepension på hela din lön – även om den sticker iväg ordentligt.

  Tjänstepension är alltså en extra pension som din arbetsgivare betalar för. Hur mycket som sätts av till din tjänstepension beror på din lön. Men tillsammans med den allmänna pensionen och eventuellt privat sparande gör tjänstepensionen att du slipper arbeta ända in i kaklet.

  När det är dags för dig att gå i pension kan du börja ta ut pengarna från dina pensionskonton. Ju mer du har tjänat in till allmän pension och tjänstepension – desto större blir din pension. 

 • Vad är ITP?Vad är ITP?

  Vad är ITP?

  Du som jobbar som tjänsteman på ett privat företag med kollektivavtal har tjänstepensionen ITP, som du tjänar in till för varje krona du har i lön. Med ITP kan du räkna med en betydligt högre pension än det du kommer få i allmän pension. Det finns två varianter av ITP, vilken just du har beror på hur gammal du är och var du jobbar.

  Är du född 1979 eller senare har du alltid den variant som heter ITP 1. Då sätts varje månad en del av din lön av till en pott som så småningom kommer att bli din tjänstepension.

  Är du född 1978 eller tidigare kan du ha den variant som heter ITP 2. Då får du en del av din slutlön i pension, och dessutom sätter din arbetsgivare av två procent av din lön till en kompletterande pension som kallas ITPK. 

  Oavsett vilken ITP du har kan du alltid placera en del av pengarna själv. På Rådgivningstjänst.se får du råd om hur du sänker avgifterna och tar rätt risk utifrån din situation.

 • Vad ska du tänka på? Vad ska du tänka på?

  Vad ska du tänka på?

  En av de viktigaste sakerna för att du ska få en bra pension, är att du har tjänstepension. Utan tjänstepension får du nöja dig med den allmänna pensionen, plus ditt privata sparande om du har något sådant. Näst viktigast är hur mycket du tjänar och hur länge du jobbar. Den här ekvationen är enkel: ju fler år du jobbar och ju mer du tjänar, desto mer sparar du ihop till din pension.

  Välj bort försäkringar du inte behöver

  Du som har tjänstepension har möjlighet att försäkra dig om att din familj skulle klara ekonomin om du skulle dö i förtid. Men se till att du inte är överförsäkrad! Genom att välja bort försäkringar du inte behöver kan du istället höja din egen pension. 

  Spara med låga avgifter

  De avgifter du betalar för pensionssparandet sänker din framtida pension. Ju högre avgifter, desto lägre pension. Framtiden är svår att sia om, men har du gjort val som betyder att du betalar låga avgifter har du gjort en hel del för din framtida ekonomi.

  Verkar det krångligt? Ta hjälp!

  Vore det skönt med lite hjälp? På Rådgivningstjänst.se får du som har ITP personliga råd om vilka försäkringar och vilket sparande som passar dig och din livssituation. Råden är oberoende från banker och försäkringsbolag, och helt kostnadsfria. 

 • Utan avtal? Utan avtal?

  Utan avtal?

  Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara säker på att det betalas in pengar till din tjänstepension. Och med en kollektivavtalad tjänstepension är fördelarna många: Avgifterna är mycket låga, det är hög kvalitet på de fonder du kan välja mellan och du kan själv välja hur pengarna ska tas om hand – och dessutom flytta dem om du inte är nöjd.

  Har du tjänstepension som inte kommer via kollektivavtal kan det ändå vara en bra lösning. Men du måste själv se till att avgifterna inte äter upp en stor del av din pension längs vägen, och du kanske inte kan flytta dina pengar om du är missnöjd med utvecklingen.

  Hur din situation än ser ut, så är en sak säker – att ha någon form av tjänstepension är väldigt viktigt. Att helt stå utan kommer att stå dig dyrt.

 • Vill du veta mer? Vill du veta mer?

  Vill du veta mer?

  På Min pension får du en överblick över hela din allmänna pension, all tjänstepension och ditt privata sparande. Här kan du också göra en pensionsprognos.

  På Rådgivningstjänst.se får du personliga, kostnadsfria råd om din ITP. Vill du vara säker på att du är rätt försäkrad, att du har valt rätt risknivå och att du betalar så låga avgifter som möjligt? Då är det här rätt ställe för dig.

  Collectum administrerar din ITP. De ser till att pengarna från din ITP hamnar hos det bolag du väljer. Logga in för att flytta dina pengar eller byta försäkringar.

  Pensionsmyndigheten har mängder av bra information om hur pensionen fungerar. Logga in på Mina sidor för att byta fonder för premiepensionen.