Frågor och Svar

Frågor och Svar

Frågor och svar om kollektivavtal

Går du och bär på kollektivavtalsgrubbel? Då har du kommit rätt! Här delar vi med oss av frågor från andra nyfikna besökare. Du kan också skicka in en egen fråga för att få svar på det just du går och grunnar på. Vi har svaret på alla dina frågor om kollektivavtal.
Se svaret
När jag var på väg hem från jobbet i fredags så passade jag på att gå och handla. Inne i matbutiken snubblade jag över en burk kattmat och landade på ett butiksbiträde. Han var ganska mjuk men jag slog mig ändå. Räknas det här som en arbetsskada?
Snubblade i mataffären

Ja, det borde det göra om du vanligtvis brukar handla på vägen hem. Eftersom att det var på väg hem ifrån jobbet så kan det räknas som ett färdolycksfall, men det är det AFA som avgör. Anmäl skadan och låt dem komma med ett utlåtande.

Se svaret
Jag och min partner har tänkt att skaffa ett barn till och jag undrar hur jag kan få högre ersättning. Jag tjänar runt 28 000 kr i dag.
Högre ersättning

Härligt! Börja med att kolla med din chef att du har kollektivavtal. Med kollektivavtal får du extra klirr i kassan i form av föräldralön. Föräldralönen brukar ge i runda slängar 10 procent av lönen.

Se svaret
Hej! Jag undrar om prestationsbaserad provision är pensionsgrundande?
Är provision pensionsgrundande

Tjena!

Provision är pensionsgrundande för alla som har kollektivavtal! Härligt va?

Tyvärr är det inte alla arbetsgivare som har koll på det, så man får kanske vara lite jobbig och dubbelkolla så att du får den pensionsavsättning du ska ha. Det kan också vara skönt för arbetsgivaren som slipper åka på värsta skuldsmällen sen. Om det skulle vara så att du inte fått pension på dina provisionspengar så skyddas du ändå av kollektivavtalet och du kan få dem i efterhand.

Se svaret
Vilken slags ersättning kan jag få för en arbetsskada?
Hur ser ersättningen ut?

Det finns massor med bra ersättningar du kan få! Du kan bli ersatt för inkomstförlust, kostnader för vård och förstörda ägodelar, sveda och värk, medicinsk invaliditet, framtida kostnader och rehabilitering och omskolning. Allt beror ju på vilken skada du fått och hur snabbt du är tillbaka på fötter igen förstås.

Se svaret
Hur vet man om man har kollektivavtal eller inte?
Hur vet man om man har kollektivavtal eller inte?

Det enklaste sättet är att fråga din arbetsgivare om det finns ett avtal, annars kan du höra av dig till ditt fackförbund och fråga. De borde ha koll.

Se svaret
Jag undrar hur avgångsersättningen fungerar. Räcker det med att jag har kollektivavtal för att få den?
Hur fungerar AGE?

Hej du!

För att få avgångsersättning så måste du vara 40+, ha en månadslön på minst 27 100kr och ha arbetat på en arbetsplats med kollektivavtal i minst 5 år. Uppfyller du de kraven så kan du känna dig lite extra trygg (men kollektivavtalet ger alla ett rätt bra skydd ändå).

Se svaret
Min kvinnliga kollega fick föräldralön när hon var mammaledig, men jag fick ingenting när jag var pappaledig. Kan det verkligen vara rätt?
Pappaledig med föräldralön?

Hej men nej!

Självklart har både mammor och pappor rätt till föräldralön om de har kollektivavtal. Det som spelar roll är hur länge man har jobbat och hur länge man är hemma med barnet. I de flesta avtal måste man ha varit på arbetsplatsen i minst ett år, och vara ledig i minst en månad sammanhängande tid. Stämmer det på både dig och din kollega? Då kan det vara läge att ta chefen i örat. Lycka till!

Se svaret
Min bank tycker att jag ska välja pensionsfonder från dem. De verkar ha gått bra, men avgifterna är högre än vad jag har idag. Är det en bra affär att byta till bättre fonder, även om de är lite dyrare?
Bankens egna fonder

Generellt sett är svaret nej. I längden äter avgifterna upp ditt pensionskapital, och låga avgifter är det säkraste sättet att se till att man får en så flott pension som möjligt. Det går inte heller att avgöra vad som är en “bra” fond. Att en fond är dyrare betyder inte av avkastningen blir högre.

Se svaret
Jag är så trött att jag bara somnar när jag kommer hem från jobbet. Känner mig absolut arbetsskadad. Kan jag få pengar?
Utbränd

Aj du! Det luktar utbränt här. Om det är så illa borde du gå till en läkare och se hur det ligger till. Är det utbrändhet det handlar om så får du nog gå ner i arbetstid eller vara ledig ett tag. Då blir du sjukskriven och kommer få ersättning från din sjukförsäkring som täcker din lön till ungefär 90 procent. Om du tycker att det är din arbetsgivares fel att du har blivit utbränd kan du också anmäla det som en arbetsskada till AFA. Om det går igenom så får du ersättning för inkomstbortfall som täcker de sista 10 procenten av din lön.

Se svaret
Vad händer om den som dör har massa skulder, men inga tillgångar? Går försäkringspengarna från TGL och sånt in i skulderna då?
Kan man lämna skulder efter sig?

Nej, där sitter man säkert som tur är.

Skulder kan aldrig ärvas utan betalas av dödsboet så långt det går och resten avskrivs. TGL och övriga försäkringar går till de efterlevande, och eftersom att de inte kan ärva skulderna så får de behålla hela kakan.

Se svaret
Kan jag få sjuklön från jobbet även om Försäkringskassan inte godkänner min sjukskrivning?
Sjuklön utan sjukskrivning

Nej. Tyvärr hänger de ihop. För att få sjuklön måste du ha ett godkänt läkarintyg precis som när det gäller sjukpenning.

Se svaret
Jag har blivit sjukskriven i två månader och jag är inte med i facket. Kan jag ändå ha kollektivavtal och få pengar när jag är sjuk? Ska jobbet betala något om jag får pengar från Försäkringskassan?
Sjukersättning utan att vara med i facket

Ja, om du har kollektivavtal. Du kan ta reda på om du har kollektivavtal genom att fråga din arbetsgivare. De första två veckorna du är sjuk är det arbetsgivaren som betalar din sjuklön som är ungefär 80 procent av lönen. Från dag 14 till 90 får du nästan lika mycket i sjukpenning från Försäkringskassan, och om du har kollektivavtal så har du också rätt till sjuklön från din arbetsgivare och får ungefär 90 procent av din lön under den perioden.

Se svaret
Jag har upptäckt ett fel på er sida. Det ser ut som att man får lika mycket pengar med och utan kollektivavtal när man blir av med jobbet. Det lär knappast stämma, va?
Samma summa med eller utan kollektivavtal

Du har ett skarpt öga min vän, men här är faktiskt allt i sin ordning! Hur fantastiskt kollektivavtalet än är så påverkar det inte ersättningen man får när man blir av med jobbet. Medlemskap i a-kassa och inkomstförsäkring skaffar du genom ditt fackförbund, och det är det som påverkar vilken ersättning du får.

Se svaret
Kan jag bestämma vem som får utbetalningen från mina försäkringar som jag dör?
Vem får mina försäkringspengar?

Typ!

Återbetalningsskyddet och familjeskyddet kan bara gå till partner eller barn. Familjepensionen kan betalas ut till barn under 20 år, maka/make eller en registrerad partner. När det gäller din TGL så kan den gå till vilken fysisk person du vill. Typ den där snälla tanten du träffade på badstranden förra sommaren?

Se svaret
Jag var på konferens med jobbet förra månaden och det blev slagsmål mellan två kollegor. Jag försökte stoppa dem och då fick jag själv ett slag i armen som har börjat göra ont. Jag har sagt upp mig och bytt jobb sen dess. Kan jag få ersättning för att undersöka skadan?
Slagsmål på konferens

Ja, det ska nog gå att ordna. Kontakta din förra arbetsgivare och förklara hur det ligger till. Sen får ni göra en anmälan till AFA som bestämmer om du kan få ersättning för skadan, men eftersom att det hände när du var på äventyr med jobbet borde det gå att ordna.

Se svaret
Vad är kollektivavtal egentligen?
Vad är kollektivavtal egentligen?

Ett superbra avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation, eller en enskild företagare. Hela avtalet fungerar som ett färdig paket med försäkringar och villkor så att den anställde kan känna sig trygg.

Se svaret
Kan jag teckna en TGL själv? Min snåla chef tycker att 39 kr i månaden är för dyrt.
Teckna en egen TGL

Det går alldeles utmärkt att göra så. Det är rätt vanligt att man gör så när man lämnar en arbetsgivare med kollektivavtal eller TGL för att börja hos en utan (knäppt beslut, men det händer faktiskt).

Se svaret
Jag har hört att man får mindre pension om man är föräldraledig. Hur mycket mindre blir det egentligen?
Föräldraledig = sämre pension?

Tjabba!

Det finns såklart en massa olika saker som påverkar hur din pension kommer bli i slutändan, men hur man gör när barnen är små spelar helt klart in. Föräldrapenningen är pensionsgrundande, så du fortsätter att spara in till din pension medan du är föräldraledig. Det som påverkar mest är om du väljer att gå ner i arbetstid efter föräldraledigheten. Då sänker du din inkomst och insättningarna till din pension. För att få en jämn pension med sin partner och se till att den ena inte halkar efter så kan man försöka dela föräldraledigheten lika mellan sig och vabba lika mycket. VAB-dagarna påverkar inte pensionen egentligen, men man kan se att den förälder som tar ut mer VAB-dagar får en sämre löneutveckling.

Se svaret
Jag skadade mitt ben efter en olycka på jobbet och blev sjukskriven. Vad ska jag göra för att få ersättning? Jag har aldrig varit sjukskriven förut och känner mig helt lost.
Ansöka om arbetsskadeersättning

Det är inte så krångligt som tur är. Det enda du behöver göra är att anmäla skadan till AFA tillsammans med din chef, sen är det klart! 

Se svaret
Hur ansöker man om föräldralön?
Hur ansöker man om föräldralön?

Hej kompis!

Föräldralönen är inget du behöver ansöka om. Det tar din arbetsgivare hand om när du blir föräldraledig, om ni har ett kollektivavtal (men ibland kanske man får påminna om det ändå).

Se svaret
Min chef säger att alla löner skulle förhandlas centralt om vi hade kollektivavtal. Det verkar ju helt värdelöst! Hur kan ni tycka att det är en bra idé att ni ska förhandla samma procentsats för alla?
Förhandlas alla löner centralt?

Det stämmer inte helt. Det är sant att lönerna förhandlas centralt, alltså i branschen, för de arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal. Men sen förhandlar man lokalt, alltså på arbetsplatsen, och allra sist individuellt alltså mellan dig och chefen där kan ni bestämma hur dina lönevillkor ska se ut. Det som förhandlingarna främst hjälper till med är att se till så att dina villkor aldrig blir sämre än vad det har varit tidigare, och man sätter aldrig någon gräns på hur mycket bättre det kan bli. Kul va?

Se svaret
Jag har håller på att starta en kommunikationsbyrå, och jag undrar hur man gör om man vill ha kollektivavtal?
Skaffa kollektivavtal

Man kan göra på två olika sätt. Antingen så går man med i en arbetsgivarorganisation, och då får man kollektivavtalet av bara farten. Du får också massor med andra bra saker som juridisk hjälp, och förhandlingsstöd på köpet. Vill du inte göra det så kan du också teckna ett hängavtal med ett fackförbund. DIK skulle kanske passa er. Det enklaste sättet att ta reda på mer är att fundera ut vilket fack som passar er bäst och sen läsa på mer på deras hemsida om hur man gör. Lycka till!

Se svaret
Ingår a-kassa och inkomstförsäkring i kollektivavtalet?
Ingår A-kassa och inkomstförsäkring

Nix. Det får du se till att skaffa genom ditt fackförbund.

Se svaret
Jag hade turen att få nytt jobb och bli gravid samma vecka. Nu undrar jag om jag också har sån tur att jag kan få föräldralön? Kommer alltså att vara föräldraledig efter ungefär nio månader.
Nytt jobb och gravid?

Grattis till den kommande bebisen! Men några extra pengar från jobbet blir det tyvärr inte. När du har jobbat på samma ställe i ett år så har du oftast rätt till två månaders föräldralön, och efter två år har du rätt till sex månader. Nu kommer du att ha jobbat på samma ställe i nio månader. En liten brasklapp för att avtalen skiljer sig åt, så det kan ändå vara värt att du kollar upp vad som gäller just dig och ditt avtal.

Se svaret
Jag blev av med jobbet i förra veckan. Vi hade kollektivavtal på mitt jobb och jag undrar om det hjälper på något sätt? Kan jag få mer pengar medan jag söker jobb?
Blivit av med jobbet

Aj du! Det var tråkigt att höra. Kollektivavtalet ger dig inte mer pengar när du är mellan jobb bortsett från avgångsersättningen. Den kickar in om du är 40+ och har jobbat på ditt jobb i 5 år. Annars beror ersättningen mest på om du är med i A-kassan och har skaffat inkomstförsäkring genom facket.

Se svaret
Vem betalar ut föräldralönen egentligen?
Vem betalar ut föräldralönen egentligen?

Arbetsgivaren pröjsar för föräldralönen som ger dig 10 procent extra av din lön under de första månaderna du är föräldraledig (oftast två månader om du jobbat på samma arbetsplats i ett år, och sex månader om du varit där i minst två år). Men det här gäller ju bara med kollektivavtal förstås.

Se svaret
Kan jag strunta i Arbetsförmedlingen när jag får hjälp från Trygghetsrådet med att söka jobb?
TRR istället för Arbetsförmedling

Nej, du måste ändå anmäla sig till arbetsförmedlingen när du blir av med jobbet, men sen kan du höra av dig till Trygghetsrådet för att få hjälp med nästa steg i karriären.

Se svaret
Kan jag ha ITP även om min arbetsgivare inte har kollektivavtal? Går det att skaffa det på något annat sätt?
ITP utan kollektivavtal

Nej, tyvärr inte:'(

ITP är en del av kollektivavtalet och det går inte att skaffa ITP om man inte har kollektivavtal. Det är faktiskt så illa att anställda utan kollektivavtal inte är garanterade någon tjänstepension alls. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om det är något hen vill bjussa på. 

Se svaret
Jag fick sparken från mitt jobb när jag var sjukskriven sen två månader tillbaka. Får de göra så?
Fick sparken under min sjukskrivning

Det var tråkigt att höra!

Din arbetsgivare får inte ge dig kicken för att du är sjuk. Hen får däremot säga upp dig på grund av arbetsbrist eller personliga skäl som det kallas (det kan t.ex. vara arbetsvägran eller att du stulit något). Men om din arbetsgivare inte har någon särskild anledning så är svaret nej, så får man inte göra.

Se svaret
Halloj! Jag tänkte gå ur a-kassan nu när jag har inkomstförsäkring istället. Smart va?
Inkomstförsäkring istället för A-kassa

Ganska smart, men rätt dumt mest! Nästan alla inkomstförsäkringar är ett tillägg till A-kassan, och du kan inte ha inkomstförsäkring utan att vara med i A-kassan.

Se svaret
Hur gör jag för att få koll på min pension?
Få koll på pensionen

Börja med en gratis rådgivning i PTK Rådgivningstjänst. Sen kan du gå vidare till Minpension.se för att se efter hur du ligger till i pensionssparandet. Supersmidigt och superenkelt!

Se svaret
Hur gör jag för att få min sjukpenning?
Sjukpenning

Inget alls! Skönt va? Sjukpenningen kickar in automatiskt, och du behöver bara tänka på att bli frisk.

Se svaret
Hej! Måste man ta ut föräldrapenning sju dagar i veckan från försäkringskassan för att få föräldralön också?
Hur många dagar måste man ta ut?

Tyvärr finns det inget generellt svar på den frågan.

Det ser olika ut från avtal till avtal. Du kan läsa i erat kollektivavtal vad som gäller för att få ut din föräldralön, eller fråga din arbetsgivare. I vissa avtal måste man ta ut 7 föräldradagar i veckan för full ersättning, och i vissa inte.

Visa fler frågor

Din fråga har nu skickats till Knegdeg.