Kollektivavtal för föräldrar – föräldralön

Dina pengar när du blir förälder. Med och utan kollektivavtal.

Skriv ut

Se vad du får

Din månadslön
Antal barn under 17
Din ålder
Har du inkomstförsäkring?
Blir du av med jobbet gör en inkomstförsäkring att du kan få ut 80 procent av din tidigare lön. Försäkringen ingår ofta i medlemskapet om du är med i ett fackförbund.
Har du tjänstepension?
Om du har tjänstepension sätter din arbetsgivare varje månad av en summa till dig. Har din arbetsgivare kollektivavtal ingår tjänstepension alltid, men du kan ha tjänstepension även utan kollektivavtal.
Med kollektivavtalMed kollektivavtal
Utan kollektivavtalUtan kollektivavtal

Om ditt resultatDet här får du

 • Vad är föräldralön?Vad är föräldralön?

  Vad är föräldralön?

  Föräldralön är en kollektivavtalad ersättning som arbetsgivaren betalar till dig som är föräldraledig. Med föräldralön får du närmare 90 procent av din lön, oavsett hur mycket du tjänar.

  Du har oftast rätt till föräldralön när du har arbetat minst ett år. Efter ett år på jobbet har du rätt till två månaders föräldralön och efter två år får du sex månaders föräldralön. Du får föräldralön när du är hemma med barnet fram till att barnet har fyllt ett och ett halvt år. En del arbetsplatser har egna avtal, med andra villkor. Fråga ditt fackförbund eller din arbetsgivare hur ditt avtal ser ut.

  Föräldralönen brukar betalas ut i slutet på månaden, precis som vanlig lön. Det här är vad som gäller för de vanligaste kollektivavtalen om föräldralön, till exempel Teknikavtalet.

 • Vad är föräldrapenning?Vad är föräldrapenning?

  Vad är föräldrapenning?

  Föräldrapenning är den ersättning som föräldralediga får från Försäkringskassan. Med föräldrapenning får du cirka 80 procent av din lön, upp till ett tak på 38 800 kronor.

 • Utan avtal?Utan avtal?

  Utan avtal?

  Om du blir förälder på en arbetsplats med kollektivavtal får du föräldralön från din arbetsgivare.

  Saknar din arbetsplats kollektivavtal kan arbetsgivaren ändå erbjuda kompensation till föräldralediga. Du får då själv förhandla om villkoren och din ersättning – men som blivande förälder finns det en hel del annat att tänka på.

  Med kollektivavtal slipper du det, och kan istället lägga energin på annat.

   

 • Tips!Tips!

  Tips!

  Mer information om vad som gäller kring föräldraledighet finns på fackförbundens webbplatser, du hittar länkar dit längst ner på sidan.

  En sak att ha lite extra koll på är att du som föräldraledig ska omfattas av lönehöjning på samma villkor som innan du var föräldraledig. Kolla också upp vad som händer med din tjänstepension när du är föräldraledig. 

  Är du anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal måste du själv komma överens om vad som ska gälla när du är föräldraledig.

  På Försäkringskassans webbplats finns Föräldrakollen, som är ett smidigt verktyg för att planera och förbereda föräldraledigheten.