Kollektivavtalat efterlevandeskydd – tjänstepensionen ITP och grupplivförsäkringen TGL

Din familjs ekonomi om du dör. Med och utan kollektivavtal.

Skriv ut

Vad får din familj?

Din månadslön
Antal barn under 17
Din ålder
Har du inkomstförsäkring?
Blir du av med jobbet gör en inkomstförsäkring att du kan få ut 80 procent av din tidigare lön. Försäkringen ingår ofta i medlemskapet om du är med i ett fackförbund.
Har du tjänstepension?
Om du har tjänstepension sätter din arbetsgivare varje månad av en summa till dig. Har din arbetsgivare kollektivavtal ingår tjänstepension alltid, men du kan ha tjänstepension även utan kollektivavtal.
Med kollektivavtalMed kollektivavtal
Utan kollektivavtalUtan kollektivavtal

Om ditt resultatDet här får du

 • Hur påverkas familjens ekonomi?Hur påverkas familjens ekonomi?

  Hur påverkas familjens ekonomi?

  Om någon dör mitt i livet riskerar de närstående att hamna i en ekonomisk kris. Har du barn och en inkomst som är viktig för familjens försörjning bör du se över hur du är försäkrad.

  Med kollektivavtal har du en grundtrygghet i form av en livförsäkring, TGL, som ger dina närstående ett engångsbelopp. Du som är privatanställd tjänsteman kan dessutom lägga till flera valbara livförsäkringar i din tjänstepension ITP.

  Återbetalningsskydd gör att din familj får tillbaka det som har sparats till din egen pension.

  Familjeskydd är en försäkring som betalas ut månadsvis i det antal år du väljer.

  Familjepension ingår för den som har tjänstepensionen ITP 2 (det kan du bara ha om du är född före 1978) och tjänar mer än 39 590 kronor i månaden. Familjepensionen betalas ut till barn till att de fyllt 20 år och livet ut till den du är gift med.

 • Utan avtal?Utan avtal?

  Utan avtal?

  Att ha kollektivavtal kan göra stor skillnad för din familjs ekonomi om det värsta inträffar. I avtalet ingår en livförsäkring (TGL) som ger ett grundskydd. Du kan också ha ett återbetalningsskydd som gör att det du hittills tjänat in till din pension istället betalas till dina efterlevande. Det finns även möjlighet att ha familjeskydd som ger ersättning i upp till 20 år, och vissa fall familjepension som kan betalas livet ut till efterlevande.

  Saknar din arbetsplats kollektivavtal kan det ändå finnas ett grundskydd i form av TGL. Men det totala försäkringsskyddet som finns i kollektivavtalad försäkring är ett färdigt paket som är dyrt och komplicerat att teckna på egen hand. Med kollektivavtal slipper du tänka på det, och kan istället lägga energin på annat.

 • Vad ska du tänka på? Vad ska du tänka på?

  Vad ska du tänka på?

  Livförsäkringar ska ge ekonomisk trygghet till familjen om det värsta inträffar. Om din inkomst är viktig för familjen bör du vara försäkrad. Genom tjänstepensionen ITP kan du lägga till återbetalningsskydd och familjeskydd som ger din familj ekonomisk trygghet i flera år framöver.

  Försäkringar kostar – betala inte i onödan

  Om du är singel eller har en familj som själva klarar ekonomin ska du se till att de pengar som sparas till din pension går till dig själv – inte till att betala försäkringar du inte behöver.

  När livet förändras – häng med

  Få saker är för evigt. Relationer förändras, barn föds och växer upp. Vid större händelser i livet är det bra att se över försäkringsskyddet. Och tänk på att det är lika viktigt att se till att barnen får en trygg uppväxt som att se till att du inte är överförsäkrad när de står på egna ben.

  Försäkra rätt person – särskilt viktigt om du är sambo

  Är du gift och ni har gemensamma barn är det enkelt – då går pengarna från dina livförsäkringar till din familj. Om du är singel, sambo eller har barn från tidigare relationer behöver du se över vem som får pengar efter dig. Det gör du enkelt genom att fylla i ett förmånstagarförordnande hos Collectum.

 • Vill du veta mer? Vill du veta mer?

  Vill du veta mer?

  Om du dör mitt i livet kan din familj få ersättning från flera håll.  Med kollektivavtal har du en livförsäkring (TGL) som kan betalas ut till den du själv väljer, oavsett din familjesituation. Genom tjänstepensionen ITP kan du lägga till flera försäkringar inom din tjänstepension – eller ta bort de försäkringar du inte behöver för att öka din egen pension.

  TGL – en livförsäkring som ingår om du har kollektivavtal

  Alla med kollektivavtal har livförsäkringen TGL. Den ger en engångsutbetalning på 267 000 kronor till dina efterlevande. Dör du efter att du fyllt 55 minskar beloppet något för varje år. TGL går i första hand till den du är gift med, därefter till dina barn och i sista hand till dina föräldrar. Om du vill att någon annan, till exempel din sambo, din bästis eller snällaste grannen ska vara förmånstagare måste du själv fylla i ett förmånstagarförordnande hos Collectum.

  Har du barn får de dessutom ett barntillägg på 93 000 kronor (barn 0–16 år), 69 750 kronor (barn 17–18 år) eller 46 500 kronor (barn 19 år).

  Återbetalningsskydd ger din pension till familjen  

  Om du har återbetalningsskydd i din ITP får din make, maka, sambo eller barn tillbaka värdet av den tjänstepension du tjänat in. Återbetalningsskydd betalas normalt ut varje månad i fem år.

  Familjeskydd är en försäkring som betalas ut månadsvis

  Familjeskydd är en ITP-försäkring som betalas ut månadsvis till din familj mellan 5 och 20 år. Beloppet väljer du själv, upp till 15 500 kronor i månaden.

  Familjepension ger livslång trygghet

  Om du är född 1978 eller tidigare kan du ha tjänstepensionen ITP 2. I den ingår familjepension för alla som tjänar mer än 39 590 kronor i månaden (om du väljer bort den ökar din egen pension). Familjepensionen betalas ut till barn till att de fyllt 20 år och livet ut till den du är gift med. Ju längre du har arbetat och ju mer du har tjänat, desto högre blir familjepensionen.